Om oss

 

 

Båtarna med namnet Soten och Sotefjorden började sin trafik här redan innan Sotekanalen var färdig 1934. Sotefjorden var först, S/S Idun kom 1939 och S/S Soten 1943. På den tiden var dessa båtar, som drevs i Bröderna Karlssons regi, synonymt med lokaltrafiken på kuststräckan mellan Fjällbacka och Lysekil. I takt med att bilar och bussar gjorde sitt intåg så miste den reguljära trafiken alltmer sin betydelse och det kom mera att handla om turisttrafik.

M/S Soten som finns idag har trafikerat Smögenkusten sedan 2010, men hon startade sitt liv på Wennbergs mekaniska verkstad i Karlstad 1915 som Ångaren Torsö. Från början gick hon i trafik mellan Torsö och Mariestad i Vänern. Sedan fortsatte hon i Visingsötrafiken i Vättern som

Hebe III. Efter detta kom hon till Vadstena som Victoria och till Trollhätte kanal som Strömkarlen. 2010 kom hon till slut till Smögen och blev nutidens fartyg med saltvatten under kölen och det traditionstyngda namnet Soten.

 

 

M/S Soten blev K-märkt 2017 och är idag en del av vårt maritima kulturarv.

 

 

Ombord träffar du Kapten Göran Hahne som är en erfaren sjöbuse.

Han startade som däcksman på Sotefjorden som 12-åring, under Gustaf

Karlssons era. Som Hasselösundspojk och fiskarson har han tillbringat sitt liv i miljöerna han berättar om. Under en period i ungdomen under lågsäsongen vintertid var han även sillfiskare på lokala båtar. Efter en sjökaptensutbildning och erfarenheter från större passagerarfartyg, olika typer av lastfartyg och tankbåtar så fick han även uppleva att en barndomsdröm gick i uppfyllelse och han seglade som befälhavare på de båda segelfartygen Tremastbarken Gunilla och vackra

Bramsegelskonaren Lady Ellen.

 

Berättandet och guidandet fick sin start redan i första sommarjobbet på Sotefjorden. Tack vare Görans intresse för historia, såväl lokal som maritim, så finns det nu inte mycket han inte vet om

vårt stycke Bohuskust. I hans berättelser blandas fakta och några skrönor. Men den verkliga

historien är oftast fantastisk nog! Ibland brister han dessutom ut i sång, men

biljettpriset står trots detta fast….

 

 

Bengt Wallström har en lång karriär som sill- och räkfiskare bakom sig. Men numera

nöjer han sig med att dra upp en och annan motsträvig makrill från den egna ekan.

Det Bengt inte vet om båtar, motorer och sjömansskap är inte värt att veta!

Han är Tjuvsundspojk från Gravarne, och av någon anledning mycket noga att betona detta.

Vi andra skulle säga att han kommer från Kungshamn. Han pratar mycket dialekt och vi översätter gärna.

 

 

Monica Bjelkert Lantz är landkrabban som gick till sjöss! Hon har känt Göran och hans familj sen tidiga tonåren och fick uppleva hur tillfälligheterna förde henne ombord på Soten många år senare. Med sitt brinnande intresse för matlagning är det hon styr och ställer i byssan och ser

till att vi får något gott i magen ombord. Hon är förvisso född i Småland men

hennes bohuslänska gener har nu fått fritt spelrum och trots att hon kan betecknas som Hunnebostrandstös, så lär hon tala Gravarnemål när andan faller på.

Tillsammans med Bengt ser hon till att våra gäster trivs och har det bra ombord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017 mottog Göran Hahne Sotenäs Turismpris för att han tagit tillvara och vidareutvecklat den fina berättartradition som kustens folk hade förr i tiden, och var välkända för.

Våra gäster ombord får på detta sätt inte bara en del av en sällsynt vacker sjöresa där skärgården är klassad bland de sju förnämsta i hela vår värld, utan de får även höra intressanta berättelser från äldre tider om vår kust.

I motiveringen till Turismpriset står följande att läsa;

"Att få ta del av denna kunskap är en viktig del av vår kulturhistoria. Det är ingen överdrift att säga att Göran har blivit en viktig kulturambassadör för näringen och Sotenäs kommun. Sammanfattningsvis är Göran Hahne med sitt fartyg Soten en mycket välmeriterad pristagare som genom sitt uppoffrande arbete har byggt upp en viktig service för vår besöksnäring och för oss bofasta invånare som på nära håll kan få uppleva de fina naturupplevelserna kryddat med en portion kulturhistoria."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soten Sea Vision Rederi AB

Vi är ett familjeföretag med en samlad erfarenhet från mitten av 30-talet fram tills idag av persontransport och turisttrafik. Upplevelserna och den levande guidningen är därför något alldeles extra. Värdskap service och bemötande är i toppklass för att du ska få en så genuin upplevelse som möjligt. 

Kontakt

Här hittar du M/S Sotens kajplats i Smögenhamnen

Företagsadress

 

Soten Sea Vision Rederi AB

Rockeskärsgatan 8 A

456 43  Väjern

 

© Copyright. All Rights Reserved.